logo

2021- kanskje året for en ny og matnyttig hobby?

Vi har sett det lenge! Interessen for å dyrke selv, kortreist, smakfullt, tradisjonelt, eksotisk- ja den blandingen du liker. 

 winter 973972 1280berry 197078 1280salad 1812349 1280

 

Utvalget som finnes er større enn noen gang enten det gjelder frø eller ungplanter. Likeledes dyrkingsmedium og metoder. Kanskje er du en av de som har startet med hydroponisk dyrking? Å dyrke uten jord er i ferd med å bli en utbredt metode. Hydroponisk dyrking er som navnet sier,  når du dyrker i vann. Denne dyrkingsmetoden har en lang historie, helt fra Babylons hengende hager for over 2000 år siden. I dag får du ferdige dyrkingssett og moduler du kan tilpasse ditt behov. Start i det små, og gjør deg kjent med metoden og bygg ut etter hvert. Lær deg å oppnå en balanse mellom vannmengde, ventilasjon, temperatur, næring og lys som passer for de plantene du velger å dyrke. Mange urter og bladgrønnsaker passer godt for hydroponisk dyrking, og kan gi verdifulle tilskudd til ditt kosthold.

Vi ønsker deg et godt nytt dyrkingsår!

Merk at vi ikke lenger har hagesenterutsalg. Våre aktiviteter for året er i januar ikke helt klarlagt.  Info kommer ettter hvert.

Artikler fra årene vi drev hagesenter lar vi ligge tilgjengelig på siden, da vi tenker det er nyttig informasjon å finne her. 

Mai- hva passer det å gjøre i hagen nå?

Vær og temperatur i mai kan være svært variabelt. Antagelig har de fleste rukket å rake over grønne områder. Det summer i seljetrær og tidligblomstrende busker. Noe av det viktigste når telen har gått, er å sjekke om plantene dine trenger en god gjennomvanning. Særlig vintergrønne planter trenger tilskudd av fuktighet etter en lang vinter. 

Rydding i' busk og kratt'- klipp og fjern kvister med skader og brekasje etter vinteren. Mange løvfellende busker er det gunstig å beskjære før løvsprett. Greinstrukturen er godt synlig, så det er enklere å se hva som bør fjernes for at busken skal få den form du ønsker. Hovedmålet med beskjæring er å fremheve plantens naturlige egenskaper og å forlenge levetiden. Tidligblomstrende busker beskjæres gjerne rett etter blomstring. Lønn, plommer, kirsebær er blant de sortene vi kaller 'blødere', det vil si de mister for mye sevje om de beskjæres hardt om våren - vent med disse til ettersommer /høst.

sun hat protection uv radiation scissors 162443 spring garden 4970207 1280  seedling 5009288 1280

Roser sier vi gjerne det passer å beskjære når bjørkeløvet har begynt å sprette. Merk deg hvilke rosetyper du planter, og følg noen enkle retningslinjer for beskjæring. Stilk og klaseroser (herunder også miniatyr og bunndekkeroser) kan du klippe hardt tilbake på alle stilker /greiner. La det stå igjen ca 10-15 cm over bakken. Nye skudd vokser raskt til, disse rosene blomstrer godt på årets skudd.

Busk og klatreroser klippes gjerne på denne måten: Tynn ut og fjern endel av de eldste greinene. Lengden på de gjenværende greinene kan kortes ned. Ikke alle busk og klatreroser blomstrer på årets skudd, derfor klippes disse sjelden helt ned. Unntaket er hardføre buskroser som for eksempel rosa rugosa-hybrider. De tåler vanligvis også høstbeskjæring.

Liker du å så egne planter, har du kanskje startet med noen sorter inne? Tomater er populært, og bør sås i god tid før vi kan plante de ut (de fleste starter nok med tomatplantene i februar). 

Vann har vi nevnt- husk også næring. Vi har store forventninger til plantene i hagen- for å oppfylle må de få tilgang på regelmessig næring.  Følg anvisning på den næringen du velger. Husk at vårblomstrende løk også trenger litt næring. Den må vi gi før bladene begynner å visne ned. 

Lurvete plen med bare flekker etter vinteren? Fortvil ikke. Du kan flekkså med nytt frø der det er dårlig eller ingen tilvekst. Løsne litt på jorden, så og tråkk eller tromle slik at overflaten blir fast, og frøene har god kontakt med jorda. Dumper og ujevnheter repareres med å tilføre mer jord, og så på nytt.

Nyplantinger i år? I utgangspunktet kan pottedyrkede vekster plantes hele sesongen. Velger du sorter som er på grensen klimatisk hos deg, er det gunstigst å plante på våren- så gir du planten bedre tid til å etablere seg før det igjen blir frost og vinter. 

Gjør hagen festfin og sørg for ryddige kanter rundt bed og buskrabatter. En grei metode er å strekke en snor for å ha en rett linje å stikke langs. Har du ikke en kantskjærer, bruk en skarp spade med rett blad. Fjern alle unødige vekster på siden inn mot bedet. Kanskje trengs det en liten toppdressing med mer jord og litt pryd eller dekkbark?

Noen sommerblomsterfør 17. mai pynter opp. De fleste tar hovedplantingen av sommerblomstene litt senere, når faren for nattefrost er liten. Følg med på gradestokken og værmeldingen!