logo

Mai- hva passer det å gjøre i hagen nå?

Vær og temperatur i mai kan være svært variabelt. Antagelig har de fleste rukket å rake over grønne områder. Det summer i seljetrær og tidligblomstrende busker. Noe av det viktigste når telen har gått, er å sjekke om plantene dine trenger en god gjennomvanning. Særlig vintergrønne planter trenger tilskudd av fuktighet etter en lang vinter. 

Rydding i' busk og kratt'- klipp og fjern kvister med skader og brekasje etter vinteren. Mange løvfellende busker er det gunstig å beskjære før løvsprett. Greinstrukturen er godt synlig, så det er enklere å se hva som bør fjernes for at busken skal få den form du ønsker. Hovedmålet med beskjæring er å fremheve plantens naturlige egenskaper og å forlenge levetiden. Tidligblomstrende busker beskjæres gjerne rett etter blomstring. Lønn, plommer, kirsebær er blant de sortene vi kaller 'blødere', det vil si de mister for mye sevje om de beskjæres hardt om våren - vent med disse til ettersommer /høst.

sun hat protection uv radiation scissors 162443 spring garden 4970207 1280  seedling 5009288 1280

Roser sier vi gjerne det passer å beskjære når bjørkeløvet har begynt å sprette. Merk deg hvilke rosetyper du planter, og følg noen enkle retningslinjer for beskjæring. Stilk og klaseroser (herunder også miniatyr og bunndekkeroser) kan du klippe hardt tilbake på alle stilker /greiner. La det stå igjen ca 10-15 cm over bakken. Nye skudd vokser raskt til, disse rosene blomstrer godt på årets skudd.

Busk og klatreroser klippes gjerne på denne måten: Tynn ut og fjern endel av de eldste greinene. Lengden på de gjenværende greinene kan kortes ned. Ikke alle busk og klatreroser blomstrer på årets skudd, derfor klippes disse sjelden helt ned. Unntaket er hardføre buskroser som for eksempel rosa rugosa-hybrider. De tåler vanligvis også høstbeskjæring.

Liker du å så egne planter, har du kanskje startet med noen sorter inne? Tomater er populært, og bør sås i god tid før vi kan plante de ut (de fleste starter nok med tomatplantene i februar). 

Vann har vi nevnt- husk også næring. Vi har store forventninger til plantene i hagen- for å oppfylle må de få tilgang på regelmessig næring.  Følg anvisning på den næringen du velger. Husk at vårblomstrende løk også trenger litt næring. Den må vi gi før bladene begynner å visne ned. 

Lurvete plen med bare flekker etter vinteren? Fortvil ikke. Du kan flekkså med nytt frø der det er dårlig eller ingen tilvekst. Løsne litt på jorden, så og tråkk eller tromle slik at overflaten blir fast, og frøene har god kontakt med jorda. Dumper og ujevnheter repareres med å tilføre mer jord, og så på nytt.

Nyplantinger i år? I utgangspunktet kan pottedyrkede vekster plantes hele sesongen. Velger du sorter som er på grensen klimatisk hos deg, er det gunstigst å plante på våren- så gir du planten bedre tid til å etablere seg før det igjen blir frost og vinter. 

Gjør hagen festfin og sørg for ryddige kanter rundt bed og buskrabatter. En grei metode er å strekke en snor for å ha en rett linje å stikke langs. Har du ikke en kantskjærer, bruk en skarp spade med rett blad. Fjern alle unødige vekster på siden inn mot bedet. Kanskje trengs det en liten toppdressing med mer jord og litt pryd eller dekkbark?

Noen sommerblomsterfør 17. mai pynter opp. De fleste tar hovedplantingen av sommerblomstene litt senere, når faren for nattefrost er liten. Følg med på gradestokken og værmeldingen!

2020-tomatplanteproduksjon

2020 ble innledet med nye aktiviteter. I skrivende stund er vår faste base i Jondalen, på Storås. I Skolestua har vi drevet fram tomatplanter. De spiret og vokste  så godt der, at vi hadde planter klare for salg i påskeuken. Grunnet koronatilstander valgte vi, som så mange andre bedrifter, å tilby utkjøring av bestilte varer.

2020 Tove tomatplanter   2020 tomat knipe tyver

Her følger noen generelle råd for stell av tomatplanter:

Vann undenfra om tomatplanten står i potte. Bruk gjerne undervanningsbrett eller en dyp skål under.

Strekker planten seg mye, kan du plante den noe dypere ved ompotting. Husk å fjerne bladene langs den delen av stammen som kommer under jord. Etter hvert som plantene vokser til, sørg for å fjerne blader som kan komme i kontakt med jorda. De fleste sykdommer tomater rammes av er jordbårene. Sørg for god lufting nederst på stammen ved å holde det fritt for blad der. Likeledes fjernes stygge blader, og tynn i bladene dersom det blir veldig tett. Lys og luft til tomatene er viktig.

Tomatplanter er glad i vann, men liker ikke å stå konstant i fuktig jord. Smaken kan forringes, og plantene kan bli mer mottagelige for sykdom. Ved ujevne vanningsforhold og store temperatursvingninger kan tomanten få sprekker. 

Lys og varme er viktig for vekst og trivsel. Lufttemperatur på 18-25 grader, og jordtemperatur på minst 10 grader. Kommer jordtemperaturen under 8 grader, vil veksten stoppe opp.

Herding av plantene: Sett de gjerne ut noen timer på varme dager, på et sted beskyttet for den skarpeste sola, så plantene ikke får sviskader.  Plantene bør ikke plantes / settes ut på sin endelige vokseplass før temperaturen holder seg stabilt over 10-12 grader.

For å fremme pollinering og fruktsetting anbefales det å riste lett på blomsterklasene. På noen tomatsorter skal tyver / sideskudd knipes av. Disse kan settes i jord og bli til nye planter.

Når høsten nærmer seg, topper mange tomatplantene sine, og stopper på denne måten videre vekst. Næringen går til å modne flest mulig av de grønne tomatklasene som er igjen. Er det mange umodene tomater rett før du venter frostnetter, kan pottene tas inn og avslutte veksten der. Eller klasene høstes, og de grønne tomatene kan legges til hurtigmodning i en solrik vinduskarm, eller for langsomere modning på en sval og mørk plass. På denne måten kan du ha selvdyrkede tomater over en lengre periode. Har du plass til flere planter- varier gjerne med flere sorter som har forskjellig størrelse og utviklingstid.

Noen gjødseltips: Neslevann- Plukk brennesle i en bøtte (unge blad før blomstring for å unngå å spre frø og få uønsket tilvekst av brennesle). Fyll opp med vann, la det stå noen dager. Blandes ut i  vann, i forholdet 1:10. Vær forberedt på at neslevann har en ubehagelig lukt- med det gjør godt der det brukes! Treaske, dvs aske fra treverk (ikke bruk impregnerte matrialer): Inneholder fosfor og kalium som henholdsvis er viktig for blomstring og rotdannelse. Doseringen er viktig- det må ikke bli for sterkt. Vi bruker en spiseskje til ca. 10 liter vann. Motvirker griffelråte. Eggeskall: Tilfører kalk og motvirker griffelråte. Knus eggeskall og bland i jorden. Ølgjær: Inneholder fossfor og kalium. Gir større og mer smakfulle tomater. 1 spiseskje til ca 10 liter vann. Ta gjerne en skje selv også:) Epsonsalt: er rent magnesiumtilskudd for plantene. Bland 1 spiseskje i et par liter vann, spray plante og bær (ja, tomater er bær). Gir større og mer smakfulle tomater. Ellers er tomater glad i kugjødsel.

Sortsbeskrivelser: Tigerella- frilandstomat.Ca 1,5 m høy, ca 8 cm brede bær, gyldne striper - derav navnet. 'Tyvene' / sideskuddene skal fjernes. Romello- ampeltomat. 30-40 cm høy, ca 3 cm brede bær. Svært riktbærende (har hatt kunder som fikk over 1000 tomater på en plante). Best egnet i stor ampel eller stor potte. 'Tyver' / sideskudd skal ikke fjernes. Zuckertraube- cherrytomat. Ca. 1,5 m høy, ca 3 cm brede bær. 'Tyver' / sideskudd skal fjernes. Ace 55 VF- busktomat. 60-75 cm høy, ca. 6 cm brede bær. Kompakt og kraftig plante. 'Tyver' / sideskudd skal ikke fjernes.

Lykke til! Mvh Tove og Håkon, Kongsberg Hagesenter Drift AS